top of page

Civil Kollégium Alapítvány

 

Hiszel a közösségek erejében?

Mi igen!

 

Arrow Down

A Civil Kollégium Alapítvány a cselekedni kívánó állampolgárok és önszervező közösségek segítő-fejlesztő szervezete, valamint a közösségszervezési munka képző intézménye.

SERVICES

Hogyan működünk?

ABOUT
2.jpg

Néhány példa

Oktatás és roma integráció

Problémák:
Digitális oktatás hiánya a hátrányos helyzetű gyerekeknél
Szegregátumokban élők kiszolgáltatottsága

PROJECTS
ablakapadra.png

Ablak a padra

2020 márciusában az oktatás távoktatásra állt át és elkezdődött a digitális oktatás korszaka. Magyarországon hamar kiderült azonban, hogy számos családnak egyáltalán nincsen szélessávú internet elérése, vagy eszköze arra, hogy bekapcsolódjon az oktatásba. A megfelelő eszközök és internet nélkül a legszegényebb településen élő gyermekek még inkább hátrányba kerültek és félő volt, hogy még jobban lemaradnak a tananyagban.

 

A CKA, a Láthatatlan Tanoda és az aHang közös akciójának keretében éppen ezért digitális eszközöket juttattunk el rászoruló gyerekeknek, hogy a járványhelyzetben se essenek ki az oktatásból.

 

Az Ablakapadrát a járvány első hulláma hívta életre, az adománygyűjtő kampány pedig június végén zárult. Az eredetileg remélt célokat felülmúlva 8 millió forintnyi eszköz adományt és 13 millió forint pénzadományt sikerült összegyűjteni, így végül 12 településen több, mint 350 rászoruló gyerek kapott digitális eszközöket, amelyekkel esélyük volt arra, hogy sikeresen kapcsolódjanak be a távoktatásba.

Digitális Oktatási Stratégia kampány

A járvány rámutatott az ígéretek megvalósulásának fájó hiányára. A távoktatás és a személyes jelenlét mellett történő digitális oktatás nem ugyanaz, de a digitális munkarendre történő átállás is könnyebb lenne, ha a digitális tanulás feltételei, a tanulók digitális hozzáférésének biztosítása és a pedagógusok szakmai támogatása már jóval korábban, a DOS-ban ígértek szerint megtörtént volna.


Legyen a DOS megvalósítása átlátható, a felelős személyek munkaköri feladata pedig világos és nyilvános. Tájékoztassák részletekbe menően a közvéleményt a DOS megvalósulásának lépéseiről!

A kampány oldalát itt érheti el

A Magyar Hang cikke itt olvasható

7.jpg

Azonnali segítségnyújtás a szegregátumokban élőknek!

CONTACT

A Civil Kollégium Alapítvány az aHanggal és az Esély Labor Egyesülettel közösen a járvány elején gyűjtést szervezett, hogy azonnali segítséget kapjon 12 település legalább 500 mélyszegénységben élő családja. Több mint 20 millió forint adományt sikerült összegyűjteni a kampányunk során.

 

A Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely pedig létrehozta az Esélyradar oldalt, ahol a koronavírus-járvány által leginkább kiszolgáltatott emberek kaptak támogatást életmentő információk formájában. Plakátokat ragasztottunk ki, amelyeken tájékoztattuk a lakosságot arról, hogy hogyan lehet küzdeni a vírus ellen. 

 

Elindítottunk közben egy újabb adománygyűjtést az aHanggal közösen, hogy a befolyt összegből védekezést segítő eszközökkel, vitaminokkal, élelmiszerekkel támogassuk az arra szorulókat. 29 településen 3423 adománycsomagot osztottunk ki és 5323-an írták alá a gyógyszertámogatásért indított petíciónkat és 100 hátrányos helyzetű településen segítjük regisztrálni a helyieket az oltásra.

​Sikereink kulcsa:

a Közösségszervező

Olvassa el a velük készült interjúkat!

Badzsó Angéla.jpg

Badzsó Angéla

“Tudatosítani kell a társadalomban, hogy legyen jelen.”

TOVÁBB

boglarka.jpg

Bánfalvi-Radó Boglárka

“Számomra az ad erőt, amikor látom, hogy milyen borzasztóan boldogok az emberek, hogy egy ilyen közösségnek a tagjai lehetnek.”

TOVÁBB

fanni.jpg

Aradi Fanni

“Nehéz érdekvédővé válni, de nem kell félni az aktivistáktól”

TOVÁBB

80222318_2768924803169200_38713639358399

Milyen egy sikeres kampány?

Gyálon és Vecsésen megmutatták!

Vecsés és Gyál két szomszédos város Dél-Pest megyében. A két város 10 percre van egymástól, azonban közösségi kapcsolat hosszú évek alatt sem alakult ki, amelyet a városlakók folyamatosan hiányoltak.


Két helyi érdekérvényesítő közösség, az Eleven Vecsés és az Eleven Gyál 2019 év elején kérdőíven kérdezték meg a helyi lakosokat a két település közötti közlekedési szokásaikról. Mire az eredményeket elküldték a települési polgármestereknek, addigra elindult egy települések közötti buszjárat 578-as néven. Azonban a járat útvonala nem vette figyelembe a kérdőívben megjelölt utazási célpontokat.


A két közösség szakemberek bevonásával készített egy útvonal módosítási tervet, melyhez aláírásgyűjtési kampányba kezdtek. Készítettek kampányvideót, megszerezték a települések polgármestereinek a támogató nyilatkozatát és tárgyalásokat kezdeményeztek az Innovációs és Technológia Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárságával, a Közlekedéstudományi Intézettel és a Volánbusszal.


Az egyeztetések következtében a Volánbusz kidolgozott egy olyan új javaslatot, amely a civilek tervére épült és amelyet véleményezésre megküldött a 2 csoportnak. Ezen az új, közösen kialakított útvonalon indult el a busz 2021.04.12-én Vecsés és Gyál között.

kunbabony.jpg

A CKA a civil társadalom fejlesztésének régi szereplője, egyben a közösségszervezés magyarországi meghonosítója. 1994 óta folyamatosan fejleszti a civil társadalommal kapcsolatos tananyagait és juttatja el ezt a tudást kedvezményesen a hátrányos helyzetű helyi közösségek fejlesztésében dolgozó szakembereknek.

Minden nyáron társszervezője a „Nyári egyetem – a közösségi részvétel fejlesztéséért”-nek, valamint az ország egyik legnagyobb civil eseményévé vált “Állampolgári Részvétel Hetének”  főszervezője. Évente indítja a Nemzetközi Nyári Egyetemet, amelyen 15–25 ország résztvevői tanulnak egymás társadalomfejlesztő gyakorlatáról és terveznek meg közös programokat.

 

A CKA 2010 óta a közösségszervezés (community organizing) szakmai megközelítés hazai elterjesztésén munkálkodik, melynek eredményeképpen évente 15–25 közösségszervezővel dolgozik az ország területén. Képzéseit, eseményeit egy általa felújított egykori tanyasi iskola épületében létrehozott bentlakásos képzési központjában valósítja meg, Kunszentmiklós-Kunbábonyban. Innovatív képzési rendszere, egyedi, részvételen és az egyéni tapasztalatok feldolgozásán alapuló módszertana és organikus kapcsolata a helyi folyamatokkal nem csak Magyarországon, de Európában is mintaértékűnek számít.

Büszkék vagyunk rá, hogy eredményeinkre az egyik legismertebb gazdasági lap, a Forbes Magazin is felfigyelt, és olvasói figyelmébe ajánlotta szervezetünket!

A cikket itt olvashatja el (PDF)

cka.jpg
cka_logo.png
bottom of page